Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-01@14:49:33 GMT

مثلث حافظیه، سعدیه و صائبیه

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۵۹۵۶۱

مثلث حافظیه، سعدیه و صائبیه

اگر چه مدت هاست حافظیه و سعدیه پذیرای هر عاشق شعری است اما یکی دو سالی است که آرامگاه صائب در اصفهان نیز با نام صائبیه علاقمندان را به‌خود خوانده است. هم او که قرن ها پیش در عهد صفویه ملک الشعرای شاه عباس دوم و دوهزار تک بیتی درباره اصفهان سروده است اما آرامگاه وی تا مدتها ناشناخته بود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، حافظیه، سعدیه و صائبیه در دو شهر شیراز و اصفهان جایگاه سه شاعر بی بدیل فرهنگ و ادب پارسی است که از دیرباز تا کنون نامشان در ذهن هر دوستدار شعری ثبت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچندکه آرامگاه حافظ با نام حافظیه و هم‌چنین آرامگاه سعدی با نام سعدیه در شهر شعرپرور شیراز سال های متمادی است که پذیرای خیل عظیم گردشگران است، اما آرامگاه که اینک با نام صائبیه شهرت یافته به ضلع سوم این مثلث گردشگری تبدیل شده است که در این گزارش ضمن معرفی اجمالی دو نقطه گردشگری در شیراز یعنی حافظیه و سعدیه، ضمن گفتگویی با مصطفی هادوی متخلص به شهیر اصفهانی گذری نیز به آرامگاه صائب در اصفهان یعنی صائبیه خواهیم داشت.

آرامگاه حافظ مشهور به حافظیه

طراح حافظیه، معمار فرانسوی به نام آندره گدار است، هرچند که طراحی اولیه مقبره حافظ به سال ۸۵۶ هجری قمری بازمی‌گردد. حدود ۶۵ سال پس از فوت حافظ، شمس‌الدین محمد یغمایی، وزیر میرزا ابوالقاسم گورکانی، حاکم فارس امارتی گنبدی شکل بر فراز مقبره حافظ بنا کرد. مقبره حافظ در زمان حکومت شاه‌عباس صفوی و بار دیگر در دوره افشاریه توسط نادرشاه افشار مرمت شد. در دوره زندیه، کریم‌خان زند سبک معماری مقبره را به‌کل تغییر داد و بارگاهی به سبک بناهای خود ساخت و بر تربت حافظ سنگی از مرمر گذاشت. بعد از کریم‌خان زند در سال ۱۲۳۵ هجری شمسی، «ابوالفتح میرزا مؤید الدوله» حکمران فارس، حافظیه را بار دیگر مرمت کرد و در سال ۱۲۵۷ هجری شمسی فرهاد میرزا معتمدالدوله فرمانروای فارس در اطراف مقبره حافظ، کوشکی چوبی ساخت. در سال ۱۲۷۸ هجری شمسی اردشیر بار دیگر بارگاه را مرمت کرد و بر فراز آن کوشکی دیگر بنا کرد، اما سید علی‌اکبر فال اسیری به دلیل زرتشتی بودن اردشیر، بنای مرمت‌شده را ویران کرد.

بنای ویران‌شده در سال ۱۲۸۰ هجری شمسی بار دیگر مرمت شد و شاهزاده ملک منصور کوشکی آهنین بر فراز مقبره ساخت. در سال ۱۳۱۱ شمسی فرج‌الله بهرامی نیز تعمیراتی اساسی در باغ، آرامگاه و دیوارهای اطراف آن انجام می‌دهد. پایه‌ها و اساس بنای امروزی حافظیه به دوره مظفریان برمی‌گردد، در سال ۱۳۱۶ شمسی به دستور رضا پهلوی و با طرح آندره گدار با حفظ چهار ستون به شکل امروزی تجدید بنا شد. در ایده‌های طراحی این باغ آرامگاه بخش جنوبی حافظیه نمادی از دنیای مادی ما انسان‌ها است.  بخش شمالی آرامگاه نماد ملکوت است. این بخش هشت درب ورودی و خروجی دارد و آرامگاه هم هشت ستون سنگی دارد که از دوره مظفریان تا امروز دست‌نخورده باقی‌مانده است. نمای بیرونی گنبد نمادی است از آسمان، این نما شبیه به کلاه درویشان، ترک است. رنگ‌های استفاده‌شده در داخل گنبد عبارت است از آبی فیروزه‌ای، سرخ ارغوانی، سیاه‌وسفید و قهوه‌ای سوخته است. سنگ مزار حافظ در ارتفاع یک متری از سطح زمین قرار دارد و به‌وسیله پنج ردیف پلکان مدور احاطه شده است.

آرامگاه سعدی مشهور به سعدیه

سعدیه اثری از محسن فروغی است که در ابتدا خانقاه سعدی بوده که او اواخر عمرش را در آنجا می‌گذرانده و سپس در همانجا دفن شده است. برای اولین بار در قرن هفتم توسط شمس‌الدین محمد صاحب‌دیوانی وزیر معروف اباقاخان، مقبره‌ای بر فراز قبر سعدی ساخته شد. سال ۹۹۸ به دستور یعقوب ذوالقدر، حاکم فارس، خانقاه شیخ ویران شد و اثری از آن باقی نماند. در سال ۱۱۸۷ هجری قمری به دستور کریم‌خان زند، بنایی معروف به عمارتی ملوکانه از گچ و آجر بر بالای آرامگاه سعدی بنا شد. بنایی که در زمان کریم‌خان ساخته شده بود تا سال ۱۳۲۷ استوار بود. در سال ۱۳۲۸ قرارداد طراحی آرامگاه سعدی با یک شرکت ساختمانی بسته ‌شد و مهندس محسن فروغی و مهندس علی‌ صادق به‌عنوان طراحان سعدیه آغاز به کارکردند. اسفند سال ۱۳۳۰ ساخت بنای آرامگاه سعدی که طراحان آن ایرانی و معماران و کارگران آن نیز شیرازی بودند، با اقتباس از کاخ چهلستون و  تلفیقی از معماری قدیم و جدید ایرانی در باغی به مساحت ۷۷۰۰ مترمربع به پایان ‌رسید.

محسن فروغی معمار مدرنیست ایرانی طرح آرامگاه را با همکاری علی‌اکبر صادق با الهام گرفتن از عناصر معماری سنتی ایران، در سال ۱۳۳۰ طراحی کرد. ساختمان به سبک ایرانی است، با هشت ستون از سنگ‌های قهوه‌ای‌رنگ که در جلوی مقبره قرار دارند و اصل بنا با سنگ سفید و کاشی‌کاری مزین است. بنای آرامگاه از بیرون به شکل مکعبی دیده می‌شود، اما در داخل هشت‌ضلعی است و جنس دیوارها از مرمر و لاجورد است. سنگی که در حال حاضر بر سر مزار سعدی قرار دارد، سنگ سماق سرخ کم‌رنگی با ابیاتی از بوستان به خط نستعلیق توسط علی‌اکبر خان قوام الملک شیرازی بر روی مزار نصب شده است. حوض ماهی در آرامگاه سعدی در سمت چپ آرامگاه قرار دارد و به شکل هشت‌ضلعی طراحی شده است.

آرامگاه صائب در اصفهان، صائبیه

مصطفی هادوی متخلص به شهیر اصفهانی با بیان اینکه صائب دو هزار تک بیتی درباره اصفهان نوشته است، می گوید: «تا مدتها قبل حتی اگر در خیابان صائب از کسی می پرسیدید که صائب کیست، کسی او را نمی شناخت حتی آنجا به مکانی برای معتادها تبدیل شده بود تا اینکه یک هیأت تاجیکی به آرامگاه صائب آمده بود و متاسفانه آنها آرامگاه صائب را در وضعیت بدی دیدند و بعد از آن من از شهردار وقت اصفهان یعنی مهدی جمالی نژاد درخواست کردم که این آرامگاه مرمت شود و درنهایت هم این آرامگاه مرمت شد و نامش را صائبیه گذاشتند.»

وی می افزاید: «جایی که به عنوان آرامگاه صائب شناخته می شود خانه شخصی او نیز بوده است و این محل را محله تبارزه می گفتند. کم کم ناخودآگاه به صائب هم صائب تبریزی گفتند اما او را نمی شناختند، حتی مدت ها به این مقبره، مقبرۀ آقا گفته می‌شد درحالی که نمی دانستند این آقا چه کسی است.»

وی تصریح می کند: تا اینکه استاد همایی آمد و سراغ آرامگاه صائب را گرفت و به اتفاق آنجا رفتیم. سنگ قبر صائب زیر خاک بود و این دوبیت بر رویش بود که "در هیچ پرده نیست مباشد نوای تو، عالم پُر است از تو خالیست جای تو. هرچند کاینات گدای درِ تو اند، هیچ آفریده نیست نداند سرای تو" و به این ترتیب استاد همایی این مقبره را کشف کرد و دستور دادند اینجا مرمت بشود و طاقکی در سال ۱۳۴۲ زده شد.

هادوی ادامه می دهد: «همانطورکه محل دفن صائب ۳۵۰ سال در زیر خاک بود مدت ها نیز زمان بُرد تا معلوم شد صائب، تبریزی نیست و سبک هندی ندارد و هم‌چنین ۱۲۰ هزار تک بیتی از صائب بدست آمده است که فعلا ۸۰ هزار تک بیتی او در شش جلد مدون شده است.»

پیشکسوت شعر اصفهان می گوید: «اصفهان در هر دوره تاریخی چهره ای بنامی داشته و ازجملۀ آنها صائب است که مردم به غلط او را تبریزی می خوانند تا اینکه شبی صغیر اصفهانی در عالم خواب از صائب پرسید که شما تبریزی هستید یا اصفهانی!؟ صائب در همان عالم خواب به صغیر می گوید که من نه اصفهانی هستم نه تبریزی، من جهانی هستم.»

شهیر تاکید می کند: «اگر آرامگاه صائب همچنان مورد لطف مسئولان شهر اصفهان قرار گیرد به مرکزی برای جذب توریست های دنیا تبدیل می شود به طوری که حتی بهتر از حافظیه و سعدیه خواهد شد.»

به گزارش ایمنا، صاحب هزاران تک بیتی درباره اصفهان در نصف جهان خفته است و آرامگاه وی با نام صائبیه پذیرای علاقمندانی است که گاه ساعت ها طی طریق می کنند تا به وصل صائب دست یابند. صائب در صائبیه ماندگار است و چونان ضلعی دیگر از مثلث حافظیه، سعدیه و صائبیه بشمار می رود تا چشم ها را به سوی نقطه ای دیگر از اصفهان بپرداند، جایی میان نصف جهان که صائبیه خوانده می شود...

گزارش از: شیرین مستغاثی، سرویس فرهنگ و هنر ایمنا

منبع: ایمنا

کلیدواژه: جاذبه های گردشگری حافظ صائب تبریزی گردشگری ميراث فرهنگي نصف جهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۹۵۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشیدن ضامن نارنجک در بالای جدول/ جدال های مثلث جذاب لیگ فوتبال

به گزارش خبرنگار مهر، دیدار های هفته بیست و پنجم لیگ برتر فوتبال امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت با انجام ۷ بازی پیگیری می شود و در مهم ترین دیدار های این هفته، تیم های پرسپولیس - سپاهان و تراکتور - استقلال تهران رو در روی هم قرار می گیرند.

هوادار - صنعت نفت

تیم های هوادار و صنعت نفت که در نیمه دوم جدول قرار دارند باید در ورزشگاه شهید دستگردی رو در روی هم قرار گیرند. صنعت نفت در انتهای جدول قرار دارد و اگر نتواند از این بازی امتیاز کسب کند شانس خیلی کمی برای بقا در لیگ برتر خواهد داشت. در طرف مقابل تیم هوادار با پیکان برای در جدول رده بندی رقابت تنگاتنگی دارد و اگر از این بازی امتیاز از دست دهد ممکن است جایگاه خود را از دست دهد.

در جدول هوادار ۲۵ و صنعت نفت ۱۶ امتیازی هستند و به ترتیب در رده های یازدهم و شانزدهم قرار گرفته اند. دیدار رفت این دو تیم با نتیجه دو بر صفر به سود هوادار به پایان رسید و در ۵ دیداری که این دو تیم در تاریخ رقابت های لیگ برتر داشته اند، دو پیروزی از آن هوادار بوده و ۳ بار هم صنعت نفت موفق به کسب ۳ امتیاز بازی شده و این دو تیم تاکنون بازی خود را با نتیجه تساوی به اتمام نرسانده اند.

این بازی از ساعت ۱۷ آغاز خواهد شد.

تراکتور - استقلال

هدایت تیم تراکتور پس از جدایی «پاکو خمز» بر عهده حمید مطهری سپرده شده و این تیم در اولین حضور خود روی نیمکت تراکتور موفق شد با ذوب آهن را در جام حذفی شکست دهد. مطهری امروز در یکی از مهم ترین دیدار های دوران مربیگری خود رو در روی استقلال قرار خواهد گرفت و اگر بتواند این بازی را با پیروزی پشت سر بگذارد ضمن حفظ امید برای کسب سهمیه آسیایی جایگاه خود را در بین هواداران این تیم محبوب خواهد کرد.

استقلال تهران برای این بازی «رافائل سیلوا» را قطعا در خط دفاع نخواهد داشت و سایر بازیکنان می توانند تیم جواد نکونام را همراهی کنند. استقلال در رقابت تنگاتنگ با پرسپولیس برای کسب عنوان قهرمانی است و اگر در این بازی امتیاز از دست دهد ممکن است صدر جدول را به رقیب همیشگی خود واگذار کنند.

این بازی از ساعت ۱۷ و در ورزشگاه یادگار امام تبریز به مصاف هم می روند.

مس رفسنجان - گل گهر سیرجان

در دربی کرمان، دو تیم مس و گل گهر در ورزشگاه شهدای مس رو در روی هم قرار می گیرند. مس با هدایت محرم نویدکیا هیچ دیداری را در نیم فصل دوم واگذار نکرده است و به دنبال حفظ رکورد خود است. گل گهر که در هفته های اخیر نتایج قابل قبولی به دست نیاورده بود، در جام حذفی توانست برابر فجرسپاسی شیراز به برتری دست یابد تا بازیکنان این تیم با روحیه ای مضاعف گام به دربی کرمان بگذارند.

دیدار رفت این دو تیم با نتیجه دو بر صفر به سود گل گهر خاتمه یافت و تنها پیروزی مس برابر گل گهر به تاریخ ۶ اسفند ۱۳۹۷ و در چهارچوب رقابت های لیگ دسته اول برمی گردد و از آن زمان تاکنون این تیم نتوانسته به پیروزی برابر گل گهر دست یابد. این بازی از ساعت ۱۷:۴۵ برگزار خواهد شد.

ذوب آهن - نساجی

تیم ذوب آهن بر خلاف نیم فصل اول نتوانسته انتظارات هواداران را برآورده سازد و شکست های زیادی را در دیدار های اخیر خود متحمل شده است. ذوب آهن در جام حذفی نیز برابر تراکتور و در ضربات پنالتی شکست خورد و حذف شد تا شاگردان ربیعی تنها شانس خود برای کسب سهمیه آسیایی را از دست دهند. نساجی نیز شرایط خوبی را در این فصل تجربه نکرده و با ۱۹ امتیاز در مکان پانزدهم جدول قرار دارد. شاگردان ساکت الهامی برای فاصله از مکان سقوط به دسته پایین تر باید در این بازی خارج از خانه پیروز شوند. با تدبیر مدیران باشگاه نساجی نیز تعدادی از هواداران این تیم راهی اصفهان شده اند تا تیم خود را تشویق کنند. دیدار رفت دو تیم با نتیجه دو بر یک به سود ذوب آهن به پایان رسید و نساجی چی ها به فکر انتقام دیدار رفت در این بازی هستند.

این بازی از ساعت ۱۸ و در ورزشگاه فولادشهر برگزار می شود.

استقلال خوزستان - ملوان

تیم استقلال خوزستان با هدایت سید سیروس پورموسوی در نیم فصل دوم به مراتب امتیازات بیشتری را نسبت به نیم فصل اول کسب کرده و خود را از منطقه سقوط نجات داده است. استقلال همچنان خطر سقوط به دسته پایین تر را حس می کند و در دیدار های باقی مانده تا پایان لیگ باید امتیازهای لازم را کسب کند. تیم ملوان هم یکی از بهترین فصول خود در لیگ برتر را تجربه می کند و شاگردان مهدی تارتار با غلبه بر سایپا در جام حذفی با انگیزه بالایی رو در روی استقلال قرار می گیرند. ملوان همچنان شانس کسب سهمیه آسیایی در لیگ برتر را دارد و شاگردان تارتار برای کسب پیروزی در این بازی خارج از خانه کار سختی را خواهند داشت. دیدار رفت این دو تیم با نتیجه تساوی یک بر یک به پایان رسید.

این بازی در ورزشگاه غدیر اهواز و از ساعت ۱۸:۱۵ برگزار می شود.

آلومینیوم - فولاد

سید مجتبی حسینی و شاگردانش پس از پیروزی شیرینی که برابر پرسپولیس در جام حذفی به دست آوردند در یک بازی خانگی دیگر امروز باید رو در روی فولاد خوستان قرار گیرد. فولاد همانند دیگر تیم های جنوبی لیگ برتر، شرایط خوبی در جدول ندارد و اگر روند نتایج ضعیف این تیم ادامه دار باشد، فولاد به دسته پایین تر سقوط خواهد کرد. این تیم در حال حاضر و با ۲۱ امتیاز در رده سیزدهم جدول قرار دارد.

آلومینیوم نیز از تیم های بالای جدولی در لیگ فاصله گرفته است و با ۳۰ امتیاز در رده دهم جدول قرار دارد. بازی رفت دو تیم با نتیجه یک بر صفر به سود فولاد به پایان رسید. این دیدار از ساعت ۱۸:۱۵ و در ورزشگاه امام خمینی (ره) برگزار می شود.

پرسپولیس - سپاهان

در مهم ترین بازی این هفته تیم های پرسپولیس و سپاهان که به ترتیب با ۵۲ و ۴۵ امتیاز در رده های دوم و سوم جدول قرار گرفته اند در ورزشگاه آزادی به مصاف هم می روند. علیرضا بیرانوند دروازه بان پرسپولیس به دلیل مصدومیت در این بازی حضور ندارد و سرخ ها بار دیگر باید چهارچوب دروازه خود را به امیررضا رفیعی واگذار کنند. پرسپولیس که هفته گذشته شکست تلخی را برابر آلومینیوم در جام حذفی متحمل شد، امید به کسب بهترین عنوان در لیگ برتر دارد.

تیم سپاهان هم برای این بازی محمد دانشگر مدافع خود را به دلیل مصدومیت نخواهد داشت و رضا اسدی و فرشاد احمدزاده هم نمی توانند از ابتدا در ترکیب زردپوشان قرار گیرند. دانیال اسماعیلی فر از پرسپولیس نیز به دلیل محرومیت قادر به همراهی تیمش نیست. بازی رفت دو تیم با نتیجه یک بر صفر به سود سپاهان به پایان رسید و شاگردان «اوسمار ویه‌را» شانس انتقام شکست دیدار رفت را دارند.

این بازی از ساعت ۱۹:۳۰ و در ورزشگاه آزادی تهران برگزار می شود.

کد خبر 6093198

دیگر خبرها

  • کتیبه مقبره شیخ بهایی در حرم مطهر رضوی رونمایی و نصب شد
  • عکس| نمایی متفاوت از مقبره نادرشاه در مشهد قدیم
  • رونمایی از کتیبه مقبره شیخ بهایی در حرم مطهر رضوی
  • کشیدن ضامن نارنجک در بالای جدول/ جدال های مثلث جذاب لیگ فوتبال
  • اسراری که گورهای تاریخی افشا کردند
  • مکان دقیق مثلث برمودای ایران
  • ماجرای «نفرین فرعون» چگونه بر سر زبان‌ها افتاد؟
  • امروز با صائب تبریزی: شرم یوسف مانع رسوایی یعقوب ماست
  • مثلث برمودای ایران کجاست؟
  • کشف یک مقبره ۲۲۰۰ ساله مجلل در چین